Half open 'Art Nouveau' burgerwoning ontworpen door de Geelse architect A. Leurs. Het huis ademt de typische Art Nouveau stijl.

Herenwoning voor € 699.500

Stationsstraat 57, 2440 Geel
Ref: spir1148
5 slaapkamers
2 badkamers
563m2 grondopp.
EPC: 289 kWh/m2
Bouwjaar: 1898

Omschrijving

NIEUW & UNIEK : Neem gerust een kijkje ....
Half open Art Nouveau burgerwoning ontworpen door de Geelse architect A. Leurs in 1898-1899. Het huis ademt de typische Art Nouveau stijl. Zo toont de voorgevel meteen enkele typische elementen van de architecturale stijl.
De bouwwerken van architect A. Leurs dragen allemaal een duidelijke eigen stempel. Zo experimenteerde hij graag met verschillende bouwmaterialen. De gevel werd opgetrokken in een combinatie van o.a. baksteen in diverse kleuren, ijzerzandsteen en speklagen in witte zandsteen. Op de bovenverdieping is een drielicht aanwezig met details van gekoppelde zuiltjes en bijzondere raampartijen. Met het specifieke glas en de kleuren creëerde men een ruimtegevoel dat in die tijd ongekend was.
De woning in kwestie valt onmiddellijk op in de straat door de sterke consistente vormgeving. Ze is ruim, licht en luchtig met solide woonvolumes uitgezet onder drie bouwlagen. De mooie karaktervolle elementen zijn typisch voor deze stijl en de bijhorende architecturale stroming. Het originele en waardevolle hout in de wand- en interieurelementen vinden we bijna terug in alle vertrekken. De asymmetrische golvende lijnen geven een uitdrukking van emoties. Deze lijnen uiten zich in balkons, gevels en zelfs de trapleuningen.
De schouwmantels zijn afgewerkt in witte en/of zwarte Karara marmer. Dit type marmer heeft een mooie blinkende glans maar je hebt ook een goede zichtbaarheid van de adervorming in de steen. Koper en brons vinden we vooral terug in de deur- en venstersluitingen.
De daken met natuurleien dakbedekking werden reeds in 2012-2013 gerestaureerd. Deze verbetering vond plaats als onderdeel van de eerste fase van het restauratiedossier van monumenten en landschappen. Deze woning heeft een combinatie van een zadel- en mansardedak. Het dak van de wintertuin bestaat uit polycarbonaatplaten in combinatie met hout.
Achter het portaal bevindt zich de hal met aan beide kanten grote woonruimtes die in elkaar doorvloeien. De woning heeft een typisch planindeling van een dubbelhuis uit de 19° eeuw. Momenteel is de woning ingericht als privé woont in combinatie met een broodjeszaak. Voorheen was het een dokterswoning met een praktijkruimte.

Centraal tussen de twee woonruimtes ligt een brede gang met de inkomhal en de traphal. De woonkamer op het gelijkvloers maakt een zeer statige indruk met hoge plafonds (3m50), hoge massieve geverfde deuren, massief eiken parketvloer en gepolijste marmeren schouwmantels. De ingebouwde bar als aperitiefruimte geeft doorgang naar de merkwaardige wintertuin. De wintertuin is een unieke creatie aan het burgerhuis ‘Pain Deco’ afgewerkt met een typisch karakteristiek imitatie rotswerk met ingemaakte spiegels en mozaïekvloer. Extra troef te midden van de stad, is de rust van de zalige wintertuin die overgaat in het ruime terras (36m²) en de stadstuin. Ideaal om te genieten van het groen en de vogels.

In het linkergedeelte, met de ingang aan de zijkant is nu de handelszaak/broodjesbar gevestigd. Aan de voorzijde ligt een kleine verbruiksruimte alsook sanitaire voorzieningen. Achteraan in de keuken zien we een bijkeuken, opslagruimtes en een koelcel. De kelder bestaat uit drie ruimtes opgedeeld in een bijkeuken, een extra berging en de CV -ruimte. Deze ruimtes hebben allemaal een aparte ligging en toegang. Hierdoor vormt dit de ideale locatie voor een ondernemer aan de start van een klein eigentijds restaurant. Om te tafelen heb je de ruimte van de bar met doorgang naar de wintertuin en het terras.
De tussenverdieping is bereikbaar via de centrale traphal. De volledig ingerichte landelijke keuken hoort bij het privé gedeelte van de woning. Alle inbouwtoestellen zijn voorzien alsook een vrijstaand kookvuur in combinatie met oven van het type SMEG. Naast de keuken is er de wasplaats met alle aansluitingen en een kleine berging.
Op de eerste verdieping treffen we de master bedroom met doorgang naar het mooie terras in de wintertuin. De ideale locatie om te genieten van een tasje koffie. De slaapkamer staat in verbinding met de deels ingerichte dressing en het bureaugedeelte. Alle wanden zijn voorzien van inbouwkasten. Deze dienen enkel nog geschilderd te worden. De karaktervolle elementen zoals de bijzondere raampartijen en de schouwmantel geven hier een extra touch. Op deze verdieping is ook de badkamer voorzien van een authentiek ligbad met bijhorende type kranen.
De vloeren op de tussenverdieping en de eerste verdieping zijn gerenoveerd en uitgevoerd in massief parket. Ook hier treffen we gedeeltelijk de originele plafonds aan met de bijzondere lambrisering. Op de tweede verdieping zijn er nog drie slaapkamers, een apart bureel en een tweede badkamer ingericht met een aparte douche. Hier heerst een meer neutrale maar functionele afwerking. De zolderverdieping is ingericht met een gezellige slaapkamer als mezzanine.
De stadstuin geeft doorgang naar de houten tuinberging (10.5m²) en de gemetste garage. Deze ruimte is nu ingericht als bureel maar kan polyvalent worden ingevuld. Alle aansluitingen zijn voorzien alsook een sanitaire ruimte. De garage is tevens bereikbaar via de inrit naast de woning. De inrit geeft toegang naar de twee open parkeerplaatsen, de binnentuin en de berging.
Het onroerend goed heeft een zeer mooie en centrale ligging, halverwege tussen het station van Geel en de Grote Markt. Beide locaties bevinden zich op wandelafstand.


Recente bestemming Woongebied
Dagvaardingen Nee
Rechterlijke herstelmaatregel Nee
Bestuursdwang Nee
Last onder dwangsom Nee
Minnelijke schikking Nee
Voorkooprecht Nee
Verkavelingsvergunning Nee
Effectief overstromingsgevoelig Nee
Mogelijk overstromingsgevoelig Nee
Afgebakend overstromingsgebied Nee
Afgebakende oeverzone Nee
Risicozone voor overstromingen Nee
Beschermd pand? Ja
Beschermd monument Ja
EPC waarde 289 kWh/m²
289
Keukentype Geïnstalleerd
Badkamer type Ingericht
Verwarming Aardgas
Beschrijving verwarming vernieuwde ketel
Verwarmingsketel Individueel
Centrale verwarming ja
Schrijnwerk buiten Hout
Rolluiken ja
Beglazing Dubbel glas
Bijkeuken ja
Dressing ja
Aansluiting elektriciteit ja
Aansluiting riolering ja
Aansluiting aardgas ja
Aansluiting telefoonlijn ja
Aansluiting Internet ja
Aansluiting waterleiding ja
Prijs € 699.500,00
Registratierechten en erelonen € 45.768,49
Vrij op bij akte na betaling
Tuin aanwezig ja
Tuintekst Afgesloten wintertuin geeft toegang naar de buitentuin. Achteraan houten tuinberging (10.5m²).
Aantal douches 2
Aantal garages 1
Aantal parkeerplaatsen 2
Instapklaar ja
Fietsenberging ja
Bebouwing halfopen
Bouwjaar 1898
Renovatiejaar 2013
Aantal slaapkamers 5
Aantal badkamers 2
Aantal wc's 5
Staat Goede staat
Grond oppervlakte 563 m²
Oppervlakte Gelijkvloers 200 m²
Oppervlakte 1e verdieping 120 m²
Oppervlakte 2e verdieping 75 m²
Perceelbreedte 13 m
Perceeldiepte 44 m
Gevelbreedte 10 m
Aantal verdiepingen 4
Dak Combinatie van een zadeldak en mansardedak
(gerenoveerd 2013 met grijze natuurleien)
Elektrisch keuringsattest Verkregen, conform

Panden in de buurt